fbpx

7 Kelebihan Mengapa Kita Perlu Menunaikan Umrah

10 October 2022
Umrah adalah salah satu ibadah yang dianjurkan oleh agama Islam. Ibadah ini dilakukan dengan mengunjungi Masjidil Haram di Makkah dan melakukan beberapa ritual tertentu. Bagi umat Islam, melakukan ibadah umrah adalah sebuah kehormatan dan kesempatan untuk bertemu Allah ﷻ.
Setiap muslim diwajibkan untuk melakukan ibadah haji ketika mereka mampu. Namun, bagi mereka yang tidak mampu melakukan haji, umrah adalah alternatif yang dianjurkan. Oleh karena itu, bagi mereka yang melakukan umrah, ini adalah kesempatan yang sangat berharga untuk bertemu Allah ﷻ.
Dengan melakukan umrah, kita akan mendapatkan berbagai kebaikan, baik secara spiritual mahupun sosial. Kita akan mendapatkan kesempatan untuk bertemu Allah ﷻ dan berinteraksi dengan berbagai macam orang Islam daripada berbagai negara.
Setiap Muslim yang mengetahui akan kelebihan mengerjakan umrah pasti sangat bersemangat untuk mengerjakan umrah. Namun, sebelumnya terlebih dahulu kita perlu mengenali apa sahaja kelebihan menunaikan ibadah umrah.

Iman dan Taqwa

Umrah dapat meningkatkan iman dan taqwa kita kepada Allah ﷻ. Melalui ibadah ini, kita dapat merasakan langsung bagaimana suasana di Tanah Suci dan menyaksikan langsung kebesaran dan kekuasaan Allah ﷻ. Ini juga akan membantu seseorang untuk lebih fokus dalam hidupnya dan lebih menghargai segala sesuatu yang Allah berikan kepada kita. Kedekatan kita dengan Allah ini akan meningkatkan iman dan taqwa kita kepada-Nya.

Tetamu Allah

Perlu diketahui bahwa menjadi tetamu Allah ﷻ bukanlah sekadar melakukan perjalanan ke Masjidil Haram. Menjadi tetamu Allah bererti memiliki niat yang kuat untuk mendekatkan diri kepada-Nya dan melakukan segala sesuatu dengan tujuan untuk mencari redha-Nya.
Seorang tetamu Allah harus selalu mengingatkan diri akan tujuannya dan tidak boleh mengabaikannya. Ketika melakukan Umrah, seorang tetamu Allah seharusnya menjadikan Masjidil Haram sebagai pusat perhatiannya dan selalu berusaha untuk berada di sana sebanyak mungkin. Selain itu, seorang tetamu Allah juga harus selalu siap untuk menerima apa pun yang Allah berikan kepadanya. Dengan demikian, dia akan mendapatkan kebahagiaan dan ketenangan yang hakiki dalam hidupnya.

Kasih Sayang Terhadap Rasulullah ﷺ

Umrah dapat meningkatkan kasih sayang kita terhadap Nabi Muhammad ﷺ kerana kita melakukan suatu perjalanan untuk mengikuti jejak baginda. Melalui umrah, kita dapat berjalan di tempat-tempat yang pernah dituju oleh Rasulullah semasa kehidupan baginda.
Kita dapat merasakan langsung suasana dan atmosfera di Makkah dan Madinah saat Rasulullah melakukan perjalanan baginda. Kedekatan kita dengan Rasulullah juga akan meningkatkan kasih sayang kita terhadap baginda.
Kita juga ada kesempatan untuk menziarahi makam Rasulullah ﷺ ketika berada di dalam Masjid Nabawi dan ia merupakan salah satu tempat teristimewa di Tanah Suci Madinah. Makam Nabi Muhammad tidak pernah sepi dari penziarah.
Jemaah umrah mahupun umat Islam yang datang ke Madinah selalu menyempatkan diri beribadah di dalam Masjid Nabawi, termasuk di Raudhah, lalu berziarah ke makam Rasulullah.
Kita seharusnya berdoa dan berusaha untuk menyeru kepada Allah ﷻ agar kita dapat mengikuti jejak Rasulullah ﷺ dan mencapai syurga bersama baginda.

Melipatgandakan Pahala dan Ganjaran di Akhirat

Menjalani ibadah umrah juga dapat memberi peluang untuk umat Islam melipatgandakan pahala dan ganjaran yang akan dapat di akhirat kelak. Umrah merupakan ibadah yang sangat dianjurkan oleh Rasulullah ﷺ.
Ibnu Umar RA meriwayatkan bahawa Rasulullah ﷺ bersabda:
“Orang-orang yang mengerjakan haji dan umrah adalah duta Allah ﷻ. Apabila mereka meminta maka akan diberi. Apabila mereka berdoa, maka akan dikabulkan. Apabila mereka berinfak, maka akan diganti. Sungguh, demi Penguasa jiwa Abu Al-Qassim (Rasulullah), tidaklah seseorang membaca talbiyah dan bertakbir dengan penuh pengagungan melainkan semua yang berada di hadapannya pun bertalbiyah dan bertakbir dengan takbirnya, bahkan tanah (tempat berdiri).”
(HR Imam Al-Razi dan Ibnu Al-Jauzi)
Besarnya ganjaran haji dan umrah, sebagai tanda keredhaan dan kasih Allah kepada hamba-Nya.

Penghapus Dosa dan Kefakiran

Daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah ﷺ bersabda:

الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ

Maksudnya: “Ibadah umrah kepada umrah berikutnya adalah kaffarah (penghapusan dosa) di antara kedua-duanya. Dan haji yang mabrur tiada balasan (bagi pelakunya) melainkan syurga).”

Hadith ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa pensyariatan ibadah haji dan umrah merupakan satu pensyariatan yang agung di sisi Allah ﷻ. Hal ini jelas dapat dilihat berdasarkan hadith yang telah dinyatakan seperti di atas. Nabi Muhammad ﷺ telah menjanjikan balasan syurga kepada sesiapa yang mencapai tahap mabrur dalam pelaksanaan ibadah hajinya.

Begitu juga kepada sesiapa yang melaksanakan ibadah umrah secara berulang kali, dosa-dosa kecil mereka akan dihapuskan sepanjang tempoh jarak ibadah umrah tersebut.

Mengeratkan Silaturahim Antara Keluarga dan Teman-teman

Sebahagian besar orang menganggap Umrah sebagai sebuah perjalanan spiritual yang akan meningkatkan kedekatan mereka dengan Tuhan. Namun, tidak banyak yang tahu bahwa Umrah juga dapat meningkatkan kedekatan kita dengan keluarga dan teman-teman.
Hal ini dapat terjadi kerana kita akan berada di lingkungan yang sama selama beberapa hari, dan kita akan melakukan banyak aktiviti bersama-sama. Kita akan beribadah dan berdoa bersama, dan kita juga akan mengunjungi tempat-tempat bersejarah dan menziarahi makam-makam yang ada di sana.
Kita akan beribadah dan berdoa bersama, dan kita juga akan mengunjungi tempat-tempat bersejarah dan menziarahi makam-makam yang ada di sana. Kita akan memiliki banyak kesempatan untuk berbagi cerita dan menghabiskan waktu bersama. Hal ini akan membantu kita untuk lebih mengenal dan menghargai keluarga dan teman-teman kita, dan kita akan semakin dekat dengan mereka.

Mengenali Umat Islam Seluruh Dunia

Umrah dapat meningkatkan rasa perpaduan dan toleransi kita terhadap umat Islam di seluruh dunia. Melalui umrah, kita dapat bertemu dan berinteraksi langsung dengan umat Islam daripada berbagai negara. Kita dapat berbagi pengalaman dan mengetahui perbezaan yang dilalui. Melalui pertemuan ini, kita akan belajar banyak hal dan dapat meluaskan fikiran kita terhadap perbezaan umat Islam di seluruh dunia.

Kesimpulan

Setelah memahami kelebihan dari melaksanakan umrah, dapat kita lihat bahawa manfaat dan keberkatannya melampaui batasan waktu dan ruang. Tidak hanya menghasilkan dampak spiritual yang mendalam, umrah juga memberikan manfaat sosial, seperti mengerat ikatan dengan keluarga dan teman, serta memperluas pandangan kita terhadap umat Islam di dunia.
Umrah adalah perjalanan spiritual yang mengajarkan kita tentang kerendahan hati, kesabaran, dan ketekunan. Lebih dari itu, umrah adalah pertemuan intim antara hamba dengan Tuhannya, suatu kesempatan langka dan berharga untuk meraih ampunan dan keberkatan.
Namun, penting untuk diingat bahawa sejauh mana kebaikan dan manfaat yang kita dapatkan dari umrah sangat bergantung pada niat dan usaha kita sendiri. Kita harus mempersiapkan umrah dengan hati-hati, agar kita dapat meraih semua manfaat yang dijanjikan oleh Allah ﷻ.
Akhirnya, umrah adalah sebuah peluang untuk merenung dan meraih kebahagiaan dan ketenangan batin yang hakiki. Semoga kita semua diberikan kesempatan untuk menunaikan ibadah umrah dan mendapatkan semua manfaat yang telah disebutkan di atas. Amin.
Darul Ajyal juga ada menyediakan pakej ibadah umrah untuk jemaah yang ingin melaksanakan ibadah umrah. Untuk mengetahui lebih lanjut dan melihat tarikh yang akan diadakan, sila layari page umrah kami. Ataupun boleh hubungi kami di talian 9784 7964 untuk keterangan lanjut.