fbpx

Kelas Al-Quran dan Tajwid

Asah Kemahiran Bacaan dan Tajwid Anda Melalui Pengajaran Profesional dan Terstruktur

"Mereka yang membaca Al-Quran dengan tartil, fasih dan tepat, mereka akan bersama malaikat yang mulia dan taat. Dan orang yang membaca dengan susah payah, tergagap-gagap atau tersandung-sandung dalam ayat-ayatnya, maka dia akan mendapat dua kali lipat pahala." - (Riwayat Muslim, Hadith 798)

"Membaca Al-Qur'an dengan tartil adalah ibadah yang sangat mulia. Ia adalah ibadah yang dapat mendekatkan diri kita kepada Allah. Ia juga dapat menyejukkan hati dan menenangkan jiwa." - Buya Hamka

Dalam kelas ini, anda akan belajar bagaimana untuk membaca Al-Quran dengan betul dan memahami keindahan sebenar yang terkandung dalam kata-kata Allah ﷻ. Pelajari hukum Tajwid dan aplikasikannya dalam bacaan Al-Quran anda, yang akan membantu anda membaca dengan lebih yakin dan tepat.

Manfaat kelas ini

Dengan menyertai kelas ini, anda akan mendapatkan manfaat berikut:
Pemahaman Mendalam tentang Ilmu Tajwid

Pemahaman Mendalam tentang Ilmu Tajwid

Kelas ini dirancang untuk meningkatkan pemahaman Anda tentang hukum Tajwid dan cara mengaplikasikannya dalam bacaan Al-Quran. Anda akan belajar nuansa halus dan kaedah-kaedah penting yang membantu dalam membaca Al-Quran dengan tepat.
Perkembangan Kemampuan Membaca Al-Quran​

Perkembangan Kemampuan Membaca Al-Quran

Anda akan mendapatkan bimbingan dan latihan praktis untuk membaca Al-Quran dengan lebih baik. Ini akan meningkatkan ibadah Anda dan membantu Anda merasa lebih tenang dan puas dalam bacaan Al-Quran Anda.
Membangun Kecintaan dan Penghargaan pada Al-Quran

Membangun Kecintaan dan Penghargaan pada Al-Quran

Mengembangkan rasa hormat dan cinta yang lebih besar terhadap Al-Quran. Ini bukan hanya akan memperkaya pengalaman Anda dalam membaca Al-Quran, tetapi juga akan membantu Anda lebih dekat dengan makna yang mendalam dari kata-kata Allah ﷻ.

Perincian kursus​

Lokasi

Darul Ajyal
Centropod, #05-05, 80 Changi Road
Singapore 419715

Sesi

Sabtu (1.00 – 2.00 petang)

Kursus akan bermula pada 23 Sept 2023.

Harga

  1. $50 bagi setiap 4 sesi.
  2. Registration Fee: $50
  3. Buku Pengajian: $50

Pembimbing kursus

Ustaz Ismail Ahmat El-Ajyali

Berpengalaman mengajar selama 25 tahun dan menjadi pembimbing Imam dan Khatib untuk MUIS dan masjid-masjid setempat.

Pendidikan:
B.A. Usuluddin – Universiti Sunan Giri
M.A. Universiti – Darul Ulum (UNDAR)
Pendidikan Uni. Al-Azhar (Usuluddin: Hadith tahun 1-3)

Daftar di sini

Sila isi borang ini. Kami akan menghubungi anda untuk langkah seterusnya. Pembayaran boleh dilakukan secara online, bank transfer atau PayNow.

MAKLUMAT ANDA
NAMA RAKAN ANDA (Jika ada)
KELAS YANG INGIN DIIKUTI

Soalan lazim

Untuk memastikan pengalaman belajar yang terbaik untuk semua peserta, kursus akan dimulakan apabila kita telah mencapai jumlah pendaftaran yang cukup. Kami akan memberitahu anda sebaik sahaja tarikh permulaan telah ditentukan. Terima kasih atas pengertian dan kesabaran anda.

Kursus ini dijalankan sebanyak 48 sesi dan setiap sesi akan diadakan pada setiap minggu. Ianya mengambil masa dalam lebih kurang selama 12 bulan.

Pembayaran pertama adalah pembayaran penuh yang mencakup yuran pendaftaran, buku dan empat sesi pertama, jumlah keseluruhannya adalah $150. Setelah pembayaran awal, yuran bulanan adalah $50, yang mencakup empat sesi. Pembayaran boleh dibuat secara dalam talian atau melalui pemindahan PayNow ke 97847964 atau pemindahan bank ke 024505065 (POSB). Setelah pembayaran dibuat, sila hantar salinan resit kepada kami melalui e-mel di admin@darulajyal.com atau melalui WhatsApp ke 87577964.

Anda Ingin Menjadi Seorang Imam?

Kursus Imam kami adalah langkah selanjutnya dalam perjalanan pembelajaran agama anda. Kursus ini direka untuk memberi anda pemahaman yang mendalam tentang hukum-hukum Islam dan bagaimana menerapkannya dalam amalan sehari-hari, termasuk mengimamkan solat dan berinteraksi dengan jemaah dengan penuh efektif.